Obyvatelia Hongkongu prevádzajú majetok do stablecoinov

Obyvatelia Hongkongu prevádzajú majetok do stablecoinov

Nový bezpečnostný zákon, ktorý začal v Hongkongu platiť na konci júna, má nečakané následky. Obyvatelia bývalého britského závislého územia začali prevádzať svoje aktíva do stablecoinov. Boja sa totiž, že by im čínska vláda mohla siahnuť na majetok.

Bezpečnostný zákon dáva čínskej vláde právomoc skonfiškovať majetok občanom a organizáciám, na ktorých padne podozrenie, že tento nový bezpečnostný zákon porušujú. Dáta ukazujú, že obyvatelia Hongkongu vo väčšej miere prevádzajú svoje finančné aktíva do stablecoinov práve preto, aby sa možným dopadom novej legislatívy vyhli. Na majetok umiestnený v kryptomenách je totiž aj čínska vláda krátka.

Útek do stablecoinov začal už v priebehu júna a vyvrcholil na jeho konci, kedy sa denný priemerný objem hongkonských dolárov prevedených to stablecoinov naviazaných na americký dolár vzrástol viac ako dvojnásobne.

Podľa analytikov je pravdepodobné, že stablecoiny vo väčšej miere využívajú tiež obyvatelia pevninskej Číny, ktorí ich využívajú k majetkovému presunu za hranice. Akonáhle totiž Číňania vyvádzajú viac ako ekvivalent 50 tisíc dolárov ročne, musí mať povolenie od čínskej centrálnej banky. Pokiaľ k prevodu peňazí použijú stablecoiny, štátnemu dozoru uniknú. Dá sa preto očakávat, že objem prevodov peňazí do stablecoinov v tejto časti sveta aj naďalej porastie.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.