usa čína vlajky

Obchodné vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou poľavuje

Kým ešte pred pár rokmi sa zdalo, že v obchodných vzťahoch medzi Čínou a USA nastala bezvýchodisková situácia, teraz obchodné vojna medzi oboma veľmocami poľavuje. Čína predĺži výnimky z ciel na desiatky druhov dovážaného amerického tovaru.

Čína predĺži výnimky z ciel na dovoz z USA v prípade 81 druhov tovaru. Výnimky budú trvať až do polovice apríla budúceho roka. Vo štvrtok to uviedlo americké ministerstvo financií. Ide o plnenie prvej fázy dohody o nastavení obchodných vzťahov, ktorú Spojené štáty a Čína podpísali začiatkom roka 2020, teda ešte za administratívy Donalda Trumpa.

Výnimky z ciel mali pôvodne skončiť 16. septembra. Ide o clá, ktoré Čína uvalila na americké produkty ako odvetné opatrenie na americké clá na výrobky dovážané z Číny.

Obchodná vojna medzi oboma krajinami sa rozhorela relatívne krátko po tom, čo sa svojho úradu v roku 2017 ujal prezident Donald Trump. Podľa neho bolo nutné prinútiť Čínu zasadnúť k rokovaciemu stolu, pretože vraj vzájomné obchodné vzťahy boli nastavené výrazne nevýhodne práve pre Spojené štáty. Faktom je, že USA majú s Čínou dlhodobý obchodný deficit, čo podľa Trumpa viedlo k miznutiu amerických pracovných miest.