Americké akcie ukončili týždeň v červených číslach. V piatok prišiel nečakaný výpredaj

Všetky tri najväčšie indexy newyorskej burzy zaznamenali v piatok prepad. S & P 500 a technologický Nasdaq odpísali takmer percento, Dow Jones stratil necelého pol percenta.

Na záver uplynulého obchodného týždňa na Wall Street sa podpísalo hneď niekoľko faktorov, ktoré môžu za zhoršené očakávania investorov. Asi najväčšie obavy majú z postupného sprísňovania menovej politiky po tom, čo inflácia v Spojených štátoch zostáva naďalej vysoká a nedochádza k výraznému poklesu nezamestnanosti, ako si americká centrálna banka predstavovala.

K tomu sa teraz pridali obavy z možného sprísňovania tiež rozpočtovej politiky, ktorá bola až doteraz veľmi expanzívna. Začínajú sa totiž objavovať úvahy o zvyšovaní sadzieb daní zo ziskov korporácií zo súčasných 21 na 26,5 percent. Hoci išlo o jeden z predvolebných sľubov Joea Bidena, trhy akoby na to na chvíľu zabudli a teraz sa čudujú.

Spotrebiteľský sentiment zostáva na relatívne nízkej úrovni a navyše sa blíži zasadnutie Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (zbor členov Fedu, ktorý rozhoduje o nastavení menovopolitických parametrov). Nervozita na trhoch tak zrejme ešte mierne vzrastie.