Vodík je pravdepodobne strategickou energetickou komoditou budúcnosti. Zatiaľ najväčším problémom je jeho získavanie. Štáty preto riešia spôsob, ako ho vyrábať zmysluplne a hlavne ekologicky. India predstavila plán, ako zelený vodík produkovať vo veľkom.

India môže čoskoro zabezpečiť až polovicu globálneho exportu ryže

Vývoz ryže z Indie tento rok pravdepodobne dosiahne 22 miliónov ton. To je o 49 percent viac ako pred rokom. Čoskoro by každé druhé exportované zrnko ryže mohlo pochádzať práve z druhej najľudnatejšej krajiny sveta.

Tohtoročný podiel indického exportu ryže na globálnom vývoze pravdepodobne dosiahne 45 percent. Čoskoro by tak z Indie mohlo pochádzať každej druhej zrnko tejto obilniny, ktorá sa vyvezie na svetový trh. India je dnes najväčším vývozcom ryže a jej druhým najväčším producentom na svete. Najviac ryže sa dodáva do Číny.

India tento rok vyvezie približne 22 miliónov ton ryže, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 49 percent. Hoci najviac ryže na svete vyprodukuje Čína, aj najľudnatejšia krajina sveta ryžu v Indii nakupuje. Indická ryža putuje tiež do Vietnamu alebo Thajska, ktoré tiež patrí medzi najväčších ryžových exportérov.

Hlavným dôvodom indickej ryžovej expanzia je jej cena. Tá je dlhodobo nižšia ako práve v Thajsku či Vietname, a tak si postupne získava stále väčšiu obľubu zákazníkov vo svete. Indická ryža je v exportných cenách lacnejšia asi o 100 dolárov na jednej tone. Indii v tomto roku okrem iného pomáha, že kapacita jej námornej dopravy nie je tak zaplnená ako v prípade Číny. Doprava tak indickú ryžu výrazne nepredražuje.