Novým šéfom ťažiarskeho giganta BHP bude Mike Henry

Existujúci výkonný riaditeľ austrálskej ťažobnej spoločnosti Andrew Mackenzie odíde ku koncu roka do dôchodku. Nahradí ho päťdesiattriročný Mike Henry.

Na správu akcie spoločnosti BHP zareagovali poklesom o 1,6 percenta. Investori síce príchod Mika Henryho očakávali, avšak nie tak skoro. Nedávno sa totiž Andrew Mackenzie vyjadril, že chce na čele BHP ešte nejakú dobu zostať. Henry, je totiž podľa niektorých analytikov premárnenou šancou na to, aby nadnárodný ťažobný gigant so sídlom v Austrálii do čela vymenoval niekoho, kto firme dodá nový impulz.

Mike Henry totiž u BHP pracuje od roku 2003 a má za sebou tridsaťročnú kariéru v ťažobnom priemysle. Na post výkonného riaditeľa nastupuje v čase, keď svetová ekonomika čelí rizikám globálnej recesie, čo môže negatívne dopadnúť práve na BHP.

Spoločnosť ťaží predovšetkým uhlie a meď. Do jej portfólia patrí ale aj ropa a železná ruda. Teda suroviny, ktoré sú veľmi citlivé na hospodársky cyklus. Akcionári aj vedenie spoločnosti ale veria, že Mike Henry je skvelou voľbou pre nadchádzajúce mesiace a roky. BHP operuje ako v Austrálii, tak v oboch Amerikách, Európe i Ázii.