Akcie lámu rekordy, hoci ekonomika chradne

Wall Street zakončil uplynulý obchodný týždeň na rekordných úrovniach. Lenže nie kvôli tomu, že by sa americkej ekonomike darilo skvele. To isté platí pre významné hospodárske centrá vo zvyšku sveta.

Americké hospodárstvo stále rastie, avšak jeho dynamika sa v porovnaní so začiatkom tohto roka výrazne znížila. A ďalšie signály spomalenie prišli zo spracovateľského priemyslu a maloobchodu. Výrobcovia znížili svoju produkciu v októbri najviac, za posledných sedemnásť mesiacov v očakávaní slabšieho zahraničného dopytu.

Najnovšie čísla z Nemecka potvrdili, že najväčšia európska ekonomika aj v treťom štvrťroku prešľapuje na mieste, hoci sa jej HDP o pár desatín percenta zvýšilo. Podobným spôsobom sa recesii zatiaľ vyhla tiež Veľká Británia, keď v treťom kvartáli posilnila iba o tri desatiny percenta.

Prečo teda akcie mieria k novým maximám? Jedno vysvetlenie možno hľadať v umiernenej politike americkej centrálnej banky Fed, ktorá nedávno znížila svoje úrokové sadzby. Podobným smerom sa vydala aj Európska centrálna banka. Druhým faktorom je stále prevládajúci optimizmus v otázke americko-čínskych obchodných vzťahov. Hoci Donald Trump vyhlásil, že žiadne zníženie ciel nesľúbil, trhy evidentne vsádzajú na to, že k odstraňovaniu obchodných bariér dochádzať bude. A to by mohlo nakoniec pomôcť aj reálnym ekonomikám.