šanghaj, čína

Nové prípady koronavírusu strašia Šanghajskú burzu

Index Šanghajskej burzy oslabil v polovici týždňa o dve desatiny percenta. Pokles prišiel po viac ako dvojpercentnom raste počas pondelka a utorka. Na vine sú rastúce obavy z nových prípadov koronavírusu.

Ich počet sa totiž zdvojnásobil, a hoci karanténa vo Wu-chan skončila, na trhoch prevládajú obavy, že sa v Číne môže rozvinúť druhá vlna nákazy. Hlavný index Šanghajskej burzy mierne oslabil a len vďaka tomu, že čiastkový index finančného trhu pridal viac ako pol percenta. Vedľa Šanghaja stratila tiež menšia akciová burza v Šen-čene, a to 0,16 percenta.

Analytici sú presvedčení, že utorňajší rast čínskych akcií ide takmer úplne na vrub čínskej centrálnej banky, ktorá vrhla na trh dodatočnú likviditu. Vedľa neistoty týkajúcej sa koronavírusu sa stupňujú aj obavy kvôli zadlženosti čínskych podnikov.

Lenže práve nové prípady nákazy sa môžu stať rozbuškou, ktorá naruší súčasnú krehkú sbatilitu na trhoch. Čína síce tvrdí, že novo nakazení majú cestovateľskú anamnézu, ale odhaduje sa, že počet asymptomaticky infikovaných sa mohol v posledných dňoch zvýšiť až štyrikrát. Navyše bližšie neurčené mesto v severnej časti Číny uvažuje o obmedzení pohybu osôb práve kvôli zvýšenému riziku šírenia nákazy.