Európska únia uvalila príliš vysoké clá na čínsku oceľ, sťažuje sa Čína

Čínska asociácia železa a ocele je presvedčená, že únijné antidumpingové clá sú tentoraz neprimerane vysoké.

Asociácia poukázala na ochranné opatrenia Európskej únie z roku 2019, na ich základe udelila pre niektoré krajiny dovozné kvóty, a to podľa objemu dovozu ocele z rokov 2015 až 2017. „Výrobky z nerezovej ocele valcované za tepla sú súčasťou týchto opatrení,“ argumentuje CISA (China Iron and Steel Association) s tým, že antidumpingové clá sú tentoraz nadmerné.

Lenže podľa Európskej komisie sú clá v súlade s úpravami spomínaných opatrení, ku ktorým Komisia pristúpila vlani v septembri. Ich cieľom bolo zlepšenie fungovania kvót na niektoré výrobky vrátane za tepla valcovanej ocele. Európska únia navyše zaviedla antidumpingové clá iba na spomínané výrobky z Číny, ale aj z Taiwanu alebo Indonézie.

Krok Európskej únie je súčasťou snahy o „obnovenie férových obchodných podmienok na spoločnom európskom trhu“ a „zastavenie cenového poklesu ocele“, vysvetlila Komisia v dokumente, ktorý sa záležitosti týka. Clá v rozmedzí 14,5 až 18,9 percenta podľa CISA dopadnú na mnoho čínskych výrobcov ocele vrátane napríklad Tsingshan Holding Group alebo Taiyuan Iron & Steel. Nikto z nich zatiaľ situáciu nekomentoval.