Nemecko chce väčšiu diverzifikáciu energetických zdrojov a zníženie závislosti na Rusku.

Nemecko zintenzívni úsilie o zníženie energetickej závislosti na Rusku

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck je presvedčený, že je potrebné posilniť bezpečnosť dodávok energií. Medzi opatrenia, ktoré k tomu povedú, patrí väčšia diverzifikácia energetických zdrojov a zníženie závislosti na Rusku.

Nemecko sa bude vo väčšej miere spoliehať na dodávky skvapalneného zemného plynu dodávaného mimo Rusko. Súčasne chce spomaliť odchod od uhlia av hre je aj prehodnotenie vypnutia jadrových elektrární. To sú hlavné oznámenia spolkového ministra hospodárstva Roberta Habecka v reakcii na vývoj posledného týždňa v rusko-ukrajinskej kríze, ktorá prerástla vo vojnový konflikt.

„Bezpečnosť dodávok energie musí byť zaistená,“ povedal Habeck. Podľa neho je tiež na mieste sa znovu zaoberať spôsobom, akým Nemecko bude chcieť dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Rusko je v súčasnej dobe najväčším dodávateľom zemného plynu Nemecku s podielom vo výške bezmála 40 percent.

Zemný plyn a uhlie spoločne zaisťujú asi 43 percent celkovej produkcie elektrickej energie v Nemecku. Ako prvý krok v posilnení diverzifikácie dodávok Nemecko rozhodlo o objednaní skvapalneného zemného za približne 1,5 miliardy dolárov, a to napriek tomu, že Rusko zatiaľ plní všetky objednané dodávky.