New York, Socha svobody

Newyorský burzový index S&P vzrástol na historické maximum

Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 vzrástol počas štvrtkového obchodovania na 4097,17 bodov, najvyššiu hodnotu v histórii. Nahor ho ťahali najmä technologické tituly, ako aj uistenia zo strany Fedu, že v podpore ekonomiky nepoľaví.

Okrem indexu S&P 500 posilnil taktiež Dow Jones Industrial Average, ktorý zahŕňa priemyselné tituly, alebo technologický index Nasdaq. Technológie spevnili o viac ako percento, a nahor ich ťahali akcie spoločností Apple, Microsoft a Amazon. Nasdaq sa vďaka tomu dostal na sedemtýždňové maximum. V súčasnosti oproti historickému rekordu stráca približne 130 bodov.

Americké akcie rástli napriek nepriaznivým údajom z trhu práce. Druhý týždeň po sebe sa totiž zvýšil počet Američanov žiadajúcich o dávky v nezamestnanosti, čo je v konflikte s číslami o prírastkoch zamestnanosti. Trhom pomohlo taktiež stredajšie vyjadrenie šéfa Federálneho rezervného systému Jerome Powella, že centrálna banka je pripravená aj naďalej masívne podporovať oživenie americkej ekonomiky. Očakávaná zvýšená miera inflácie v tomto roku má byť totiž veľmi pravdepodobne len dočasná, a tak vraj nie je dôvod uvažovať o zvyšovaní úrokových sadzieb.