USA, Amerika, Spojené štáty

Americké akcie ďalej spevňujú. Investori sa chránia pred rastúcou infláciou

Hlavný index na Wall Street S&P 500 opäť zvýšil svoj historický rekord. Na konci minulého obchodného týždňa prerazil hranicu 4100 bodov. Na najvyššiu úroveň všetkých čias sa vyšplhal aj Dow Jones Industrial Average.

Nákupný impulz dodali burze v New Yorku aktuálne údaje o prírastku cenovej hladiny na úrovni priemyselných firiem. Index cien výrobcov sa za posledných dvanásť mesiacov zvýšil o 4,2 percenta, podľa piatkového vyjadrenia amerického Bureau of Labor Statistics.

Týmto tempom sa ceny v americkom priemysle zvyšovali naposledy v septembri 2011, kedy sa americká ekonomika spamätávala z následkov finančnej a hospodárskej krízy. Najviac rástli ceny v energetickom sektore, čo je spôsobené zdražovaním vstupných surovín, najmä ropy.

Investori tak prirodzene hľadajú bezpečný prístav, do ktorého by mohli bezpečne uložiť svoje peniaze, a ochrániť sa pred infláciou. Jednou z možných alternatív sú akcie. Guvernér Federálneho rezervného systému navyše už vo štvrtok uisťoval, že centrálna banka v súčasnosti nemieni sprísňovať menovú politiku a inflácia sa nachádza na zvýšených úrovniach len prechodne. Pre Fed je aj naďalej prioritou pomôcť americkej ekonomike získať stabilitu.