stocks,akcie

Akcie v Číne a Hongkongu zamierili nadol, Soul naopak posilnil

Burzy v Šanghaji a Šen-čene v polovici týždňa oslabili. Dole ich ťahal spotrebiteľský sektor na čele s výrobcami liehovín. Oslabili aj akcie v Hongkongu, kde sa o zlú náladu postarali technologické tituly.

Akcie na burze v Šanghaji počas stredajšieho obchodovania mierne oslabili. Súhrnný index stratil 0,1 percenta, index CSI300 zahŕňajúci blue-chips akcie oslabil o 0,71 percenta. Najviac sa na prepade podpísali tituly reprezentujúce spotrebiteľský sektor na čele s výrobcami liehovín. Celý tento segment klesol o tri percentá z obáv pred možným sprísňovaním hospodárskej politiky v reakcii na veľmi optimistické dáta z čínskeho sektora služieb. Burza v Šen-čene si odpísala 0,36 percenta, predovšetkým kvôli technologickým titulom.

V podobnom duchu sa odohrávalo obchodovanie v Hongkongu. Index Hang Seng klesol bezmála o percento, keď ho nadol taktiež ťahali akcie technologických firiem. Tituly finančného sektora oslabili o 0,6 percenta a viac než percento stratili čínske akcie obchodované v Hongkongu.

Opačným smerom sa vydali akcie na burze v Soule. Tamojší index Kospi pridal 0,33 percenta. Obchodovanie bolo ovplyvnené pozitívnou náladou investorov, ktorí očakávali silné hospodárske oživenie v Spojených štátoch, čo by malo ovplyvniť aj juhokórejskú ekonomiku.