Kryptomena Bitcoin akoby vpádom ruských vojsk na Ukrajinu získala nový impulz.

Bitcoinu vojna na Ukrajine nevadí. Od začiatku týždňa spevnil o viac ako šestnásť percent

Kryptomena Bitcoin akoby vpádom ruských vojsk na Ukrajinu získala nový impulz. Jeho cena po vypuknutí vojny nepatrne klesla, avšak od začiatku nového týždňa už pridala o viac ako šestnásť percent.

Bitcoin sa v priebehu stredajšieho obchodovania priblížil hranici 45-tisíc dolárov, čo je o viac ako šestnásť percent nad úrovňou, na ktorej by sme ho našli ešte o dva dni skôr. Podľa odborníkov, ktorí sa vyjadrili pre portál CoinDesk.com je za spevnením Bitcoinu okrem iného to, že svet odrezal alebo sa chystá odrezať Rusko od medzinárodného platobného systému SWIFT a tiež od devízových rezerv ruskej centrálnej banky.

„Kontroly kapitálových tokov by však bez patričného rastu dopytu cenu neovplyvnili. Teraz ale budeme skôr svedkami oscilácie kurzu Bitcoinu podľa toho, ktorým smerom práve dopyt pôjde,“ uviedol pre CoinDesk.com analytik Alex Kruger.

Bitcoin už za pár dní čaká pomerne dôležitý test, ktorý spočíva v reakcii na zvýšenie úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom. Rast sadzieb obvykle vedie k poklesu cien aktív, (vrátane Bitcoinu) pretože ľudia preferujú iné, možno menej rizikové investičné príležitosti.