wind energy

Nemecko plánuje prísnejšie opatrenia na dosiahnutie cieľov v obnoviteľnej energii

Spolková vláda pripravuje prísnejšie kontroly a opatrenia na zabezpečenie dostatočnej expanzie obnoviteľných energetických zdrojov. V hre sú napríklad kvóty na solárnu alebo veternú energiu, ktorých napĺňanie bude pravidelne kontrolované vo všetkých šestnástich spolkových krajinách.

Navrhovaný plán, ktorý sa ale ešte môže zmeniť, zahŕňa ambiciózne ciele v energetickom mixe. ,,Nielenže chceme do roku 2050 vyrábať osemdesiat percent elektriny z obnoviteľných zdrojov, ale chceme tiež dosiahnuť klimatickú neutralitu. To znamená, že sto percent elektriny, ktorá sa v Nemecku vyrobí, bude tiež v Nemecku spotrebovaná,uviedol spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier. Podľa neho ide o zmenu celého paradigmy.

Plán tiež počíta s pravidelnou revíziou plnenia stanovených cieľov, a to najmenej raz za dva roky. Nemecko si chce byť isté, že už v roku 2030 budú skoro dve tretiny elektriny pochádzať zo slnka, vetra alebo biomasy. Altmaier chce nájsť zhodu nad týmto plánom počas októbra. Nemecko v súčasnosti disponuje inštalovanou kapacitou z obnoviteľných zdrojov v objeme 118 gigawattov. Kapacita veterných zdrojov sa má zvyšovať aspoň o 4 gigawatty ročne.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.