Akcie, trading

Európske akcie v pondelok silne strácali. Na čele poklesu stáli technologické tituly

Technologické akcie boli v pondelok hlavným strojcom poklesu na európskych burzách. Technologický segment paneurópskeho indexu Stoxx 600 oslabil o 3,6 percenta. Ocitol sa tak blízko trojmesačného minima.

Pokles nielen technologických akcií bol na začiatku nového obchodného týždňa zapríčinený dvoma hlavnými faktormi: zhoršujúcou sa epidemickou situáciou v Európe, ale aj v Spojených štátoch, kde sa masívne šíri koronavírusový variant omikron, a zvyšujúcimi sa výnosmi u európskych aj amerických dlhopisov.

Investori totiž očakávajú, že éra opatrení, ktoré na trhy dodávala likviditu počas pandémie, pomaly končí. A to v dôsledku neustále sa zvyšujúcej inflácie, ktorá už prinútila americký Fed k oznámeniu konca kvantitatívneho uvoľňovania a úvahám o zvyšovaní úrokových sadzieb. Podobný tlak sa stupňuje aj na Európsku centrálnu banku, pretože inflácia v eurozóne ďalej láme dvadsaťročné rekordy.

Výnosnosť amerických aj nemeckých vládnych dlhopisov sa blíži dvoj- až trojročným maximám, čo zvyšuje motiváciu investorov uprednostňovať umiestnenie prebytočnej likvidity práve do bondov. Tie totiž začínajú byť prijateľnejšou alternatívou voči akciám, ktoré patria k rizikovejším aktívam.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.