bitcoin, kryptomeny

Bitcoin prepadol o dvetisíc dolárov v reakcii na čínsky zákaz kryptomien

Čína v piatok drasticky sprísnila reguláciu kryptomien. Všetky transakcie vykonávané v digitálnej mene vyhlásila za ilegálne. Kryptomena sa v krajine už nesmie ani ťažiť. Čína tak chce pravdepodobne presadiť používanie digitálneho jüanu.

Ešte pred týždňom sa Bitcoin obchodoval za viac ako 47 tisíc dolárov. Počas nasledujúcich dní síce začal oslabovať, avšak od stredy opäť zaznamenal pomerne silné posilnenie. Tvrdý direkt však prišiel v piatok, keď čínske úrady oznámili, že všetky transakcie vykonávané v digitálnych menách budú považované za ilegálne. Vrátane samotnej ťažby kryptomien a na území Číny.

Bitcoin zareagoval prepadom o dvetisíc dolárov a klesol až k hranici 41 tisíc. Potom síce straty čiastočne vymazal, n už sa nevrátil na úroveň, ktorú dosahoval pred oznámením čínskeho zákazu. Doteraz sa regulácia týkala len finančných inštitúcií.

Niektorí analytici sú presvedčení, že ide o ďalší logický krok na ceste za digitálnym juanov. Digitálne formu čínskej meny totiž chce zaviesť čínska centrálna banka a súkromné ​​kryptomeny predstavujú nežiaducu konkurenciu.