Ceny v Nemecku v novembri medziročne rástli pomalším tempom, ale inflácia zostala dvojciferná.

Nemecká inflácia v novembri mierne klesla, odhaduje nemecký štatistický úrad

Ceny v Nemecku v novembri medziročne rástli pomalším tempom, ale inflácia zostala dvojciferná. Vyplýva to z predbežného odhadu Spolkového štatistického úradu.

Dvojciferná ročná inflácia

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien v Nemecku sa v novembri medziročne zvýšil o 11,3 %. V porovnaní s októbrom ide o pokles o 0,3 percentuálneho bodu. Vyplýva to z predbežného odhadu Spolkového štatistického úradu. Podľa národnej metodiky klesla ročná inflácia z 10,4 % na necelých 10 %. Hoci sa inflácia znížila, stále zostáva dvojciferná.

Medzimesačne ceny v Nemecku stagnovali. V medziročnom porovnaní sa spomalil rast cien energií (na 38,4 %), ale zrýchlil rast cien potravín (na 21 %). Rast cien služieb sa tiež spomalil na 3,7 %.

Nad priemerom eurozóny

Nemecko zažíva najvyššiu mieru inflácie od začiatku 80. rokov, keď ho tvrdo zasiahol druhý ropný šok. Ani vtedy však inflácia nedosiahla dvojcifernú úroveň a pohybovala sa okolo polovice súčasnej úrovne. Nemecká inflácia bola aj v októbri vyššia ako priemerná miera inflácie v eurozóne, ktorá dosiahla 10,6 %.