Nemecko, nemecká vlajka

Nemecká ekonomika je na ceste k silnému oživeniu v treťom kvartáli

Podľa spolkového ministerstva financií by nemecké hospodárstvo malo v práve prebiehajúcom štvrťroku zažiť silnejšie oživenie, než zaznamenalo v kvartáli druhom. Vďaka masívnejšiemu rozvolňovaniu protiepidemických opatrení.

Najväčšia európska ekonomika v prvom tohtoročnom štvrťroku klesla medzikvartálne o 2,1 percenta. V druhom štvrťroku už ale o 1,5 percenta svoj výkon zvýšila a v období od júla do septembra by mal hrubý domáci produkt Nemecka vzrásť ešte viac. Vyplýva to z aktuálnej správy spolkového ministerstva financií.

Podľa úradu Olafa Scholza sa práve v treťom kvartáli začne naplno prejavovať rozvolňovanie protiepidemických opatrení, ku ktorým kabinet Angely Merkelovej pristúpil počas jari a začiatku leta. Nedávne prieskumy mapujúce spotrebiteľskú či podnikateľskú dôveru v ekonomike ukázali, že optimizmus medzi domácnosťami i firmami rastie, rovnako ako ekonomická aktivita počas letných mesiacov.

Hospodárske oživenie sa prejavilo aj v štátnom rozpočte, kde sa začal zvyšovať daňový výber. Príjmy rozpočtu sú však stále o necelé dve percentá nižšie v porovnaní s rokom 2019. To podľa ministerstva financií dokazuje, ako hlboko sa  kríza koronavírusu zaryla do nemeckých verejných rozpočtov.