obchod, vývoz, export, import

Globálna obchodná aktivita je na rekordnej úrovni, hlási barometer WTO

Svetový obchod pokračuje v robustnom oživení po covidovom šoku. Vyplýva to z indexu Goods Trade Barometer Svetovej obchodnej organizácie. Ukazovateľ s prehľadom prekonal úrovne, na ktorých sa nachádzal pred prepuknutím krízy koronavírusu.

Goods Trade Barometer v júli vystúpil na hodnotu 110,4 bodu, čo je najvyššia úroveň v histórii merania, ktoré sa začalo pred piatimi rokmi. Medziročne je vyššia o viac ako 20 bodov. Vôbec najvyššiu aktivitu zaznamenala letecká nákladná doprava (114 bodov), ďalej obchod s elektronickými komponentmi (112,4) a námorná kontajnerová doprava (110,8).

Kľúčová úroveň barometra je 100. Ak sa jeho aktuálna hodnota nachádza nad 100, signalizuje to expanziu medzinárodného obchodu, v opačnom prípade ide o vývoj pod dlhodobým trendom a naznačuje skôr obchodný útlm.

V súčasnej dobe sa Goods Trade Barometer konštruovaný Svetovou obchodnou organizáciou nachádza približne osem bodov nad předcovidovou úrovní. Doteraz najvyššiu hodnotu nadobudol na začiatku roka 2018, a to mierne nad 105 bodmi. Objem medzinárodného obchodu sa v prvom štvrťroku tohto roka zvýšil medziročne o 5,7 percenta. V poslednom kvartáli roku 2020 to bolo len 0,7 percenta, vyplýva zo štatistík WTO.