Wall Street

Nasdaq vyhodí štyri čínske firmy kvôli americkým reštrikciám

Z technologického indexu Nasdaq newyorskej burzy budú vyňaté štyri čínske spoločnosti. Ide o reakciu na zákaz americkej administratívy nakupovať zmienené firmy. Z indexu budú odstránené do 21. decembra.

Index Nasdaq odoberie akcie spoločností China Communications Construction, China Railway Construction, CRRC Corporation a Semiconductor Manufacturing International, uviedol správca Nasdaqu v tlačovom vyhlásení.

Exekutívny príkaz Donalda Trumpa vydaný v novembri totiž zakazuje americkým investorom tieto akcie nakupovať. Trumpova administratíva tento krok zdôvodnila tvrdením, že uvedené spoločnosti sú napojené na čínsku armádu. Čínske ministerstvo zahraničia sa proti tomuto rozhodnutiu ohradilo s tým, že ide o porušenie princípov hospodárskej súťaže. „Spojené štáty by mali prestať využívať odkaz na národnú bezpečnosť ako nástroj na potláčanie zahraničných firiem, uviedlo čínske ministerstvo.

Správca indexu Nasdaq ale nie je jediný, kto sa s akciami čínskych spoločností rozlúči alebo rozlúčil. Spoločnosť FTSE Russell, ktorá spravuje londýnske burzové indexy, už skôr tiež oznámila vylúčenie niekoľkých čínskych spoločností a podobný krok avizujú tiež správcovia indexov S&P a Dow Jones.