Na prelome roku hrozí prebytok niklu na svetovom trhu

Tuna niklu sa na londýnskej komoditnej burze v utorok obchodovala za viac ako 16 tisíc dolárov. Ide tak o najvyššiu úroveň v doterajšom priebehu roka. Za týmto rastom ceny priemyselného kovu sú ale iné faktory, ako vzostup dopytu po elektromobiloch.

Práve elektromobilita je zrejme to prvé, čo väčšinu z nás napadne, keď vidíme, ako cena niklu v poslednej dobe rastie. Lenže podľa analytikov je potrebné hľadať príčiny inde. Môže za to predovšetkým rast dopytu po nikle v Číne, kde rastie produkcia nerezovej ocele, pri ktorej sa nikel využíva. Lenže nejde o jediný dôvod.

Doteraz bola hlavným dodávateľom niklu do Číny Indonézia. Lenže tá začiatkom tohto roka vydala embargo na export niklu do najľudnatejšej krajiny sveta, a tak indonézskou pozíciu prevzali Filipíny. Filipínske kapacity, ale nie sú tak veľké, a tak sa cena rudy niklu počas tohto roka zdvojnásobila na takmer 80 dolárov za tonu. Cieľová cena tony samotného niklu tak vzrástla na 17-tisíc dolárov do konca roka.

Potom sa ale podľa expertov dá očakávať cenový zostup. Výrobcovia sa totiž z Číny presúvajú práve do Indonézie, aby sa vyhli indonézskemu embargu a mohli niklovou rudu nakupovať za prijateľnejšie ceny. Na trhu sa tak môže čoskoro vytvoriť prebytok niklu, čo bude tlačiť jeho cenu nadol.