mzdy, inflacia, slovensko, trendy

Mzdy na Slovensku v marci reálne vzrástli vo všetkých sledovaných odvetviach

Mzdy zamestnancov na Slovensku sa v marci tohto roka po zohľadnení inflácie zvýšili vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach hospodárstva a vo väčšine z nich aj pribudli pracovníci. Informoval o tom dnes Štatistický úrad SR.

Mzdové a inflačné trendy v marci

V reálnom vyjadrení sa mzdy v marci medziročne zvýšili zamestnancom v maloobchode o 10 %. Na druhej strane, najmenej si prilepšili zamestnanci v stavebníctve, a to o 0,3 percenta.

Kúpna sila obyvateľov Slovenska začala rásť skôr po tom, ako sa spomalila vysoká miera inflácie, ktorá bola ešte v prvej polovici minulého roka dvojciferná. V marci tohto roka sa spotrebiteľské ceny v porovnaní s minulým rokom zvýšili len o 2,3 %.

Mzdy a zamestnanosť v prvom štvrťroku

Aj v úhrne mzdy v prvom štvrťroku reálne rástli vo všetkých sledovaných odvetviach slovenskej ekonomiky.

Počet zamestnancov na Slovensku sa v marci medziročne zvýšil v ôsmich odvetviach. V priemysle, kľúčovom odvetví slovenskej ekonomiky, pokračoval dlhodobý pokles zamestnanosti. V treťom mesiaci roka v ňom ubudlo 2,4 % zamestnancov, čo bol najväčší medziročný pokles za posledné dva roky. Počet zamestnancov sa v prvom štvrťroku zvýšil v šiestich odvetviach.

Zdroj: čtk