USA, Amerika, Spojené štáty

Musíme držať nohu na plyne, apeloval v americkom Kongrese šéf Fedu

Americké hospodárstvo sa pomaly začína zotavovať z toho najhoršieho. Samozrejme, dvadsaťpäť miliónov nezamestnaných a neustupujúca epidémia koronavírusu si žiada viac našu pomoc, povedal kongresmanom guvernér Federálneho rezervného systému Jerome Powell.

Podľa šéfa americkej centrálnej banky je nevyhnutné, aby Fed držal nohu na plyne, kým si ľudia v jeho vedení nebudú istí, že to už nie je nutné. „Myslím, že aj vy zistíte, že môžete urobiť viac,“ povedal Jerome Powell vo svojej stredajšej reči v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu.

Cesta z recesie nejakú dobu potrvá. Podľa Powella úrokové sadzby budú musieť zostať blízko nule po oveľa dlhší časový úsek, než bolo doteraz zvykom. Powell tiež uistil, že Fed bude pokračovať v nákupe dlhopisov, aby zabezpečil, že zdroje na financovanie investičných a vládnych výdavkov budú lacné, kým to bude potrebné.

Jerome Powell však pripomenul, že zákonodarcovia budú musieť takisto pridať ruku k dielu, aby sa hospodárstvo spamätalo čo najskôr. Apeloval okrem iného na to, aby Kongres predĺžil výplatu mimoriadnych dávok v nezamestnanosti vo výške 600 dolárov týždenne, ktoré majú aktuálne skončiť v júli. Taktiež zdôraznil, že pomôcť budú potrebovať aj malé firmy a podnikatelia.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.