Mobilní operátori otestujú využitie blockchainu pri vzájomnom roamingu

Štyria najväčší poskytovatelia mobilných telekomunikačných služieb vyskúšajú pre vnútorný roaming využívať blockchain. Sľubujú si od toho zjednodušenie vzájomného využívania sietí.

Nový spôsob účtovania platieb za vnútorný roaming vrátane prepínania hovorov medzi sieťami sa chystajú spoločne otestovať Deutsche Telekom, T-Mobile US, Telefónica a Orange. Blockchain má proces vnútorného roamingu značne zjednodušiť. Doteraz sa podmienky, dohody a vyúčtovanie roamingu vykonáva prakticky manuálne na individuálnej báze. Blockchain fungovanie vnútorného roamingu zautomatizuje, sľubujú si od testu operátori.

Skúšku zaštítia Asociácie GSM. Riešenie bolo vyvinuté spoločnosťou Deutsche Telekom Laboratories v spolupráci s Deutsche Telekom Global Carrier, čo je veľkoobchodná divízia nemeckého operátora. Blockchain pre vnútorný roaming je nastavaný tak, že sa k nemu budú môcť v budúcnosti pripojiť ďalší operátori, ak sa nová technológia osvedčí.

Vnútorný roaming je v zásade rovnaký posledných dvadsať rokov. Avšak nové technológie, ako LTE-M, dramaticky zvýšili komplexivitu vzájomných roamingových dohôd a blockchain výrazne pomôže k zjednodušeniu fungovaniu nových služieb, „uviedol Rolf Nafziger, viceprezident Deutsche Telekom Global Carrier.