Tesla

Akcie Tesly prekonali 900 dolárov

Americká automobilka Tesla dokázala počas uplynulých dvanástich mesiacov strojnásobiť svoju trhovú hodnotu. Len od začiatku tohto roka posilnila o sto dvadsať percent.

Tesla počas stredajšieho obchodovania spevnila o osem percent, čo je najvyšší intra denný rast, ktorý v posledných dvoch týždňoch zaznamenala. Navyše cena jej akcií prekonala hranicu 900 dolárov. Niektorí analytici dokonca začali upravovať cieľovú cenu akcie Tesly smerom nahor na úroveň okolo 930 dolárov.

Nie je vôbec vylúčené, že aj táto méta čoskoro padne. Tesla totiž ťaží okrem iného zo stupňujúceho sa boja proti klimatickým zmenám, keď sa jej podarilo získať punc firmy, ktorá je lídrom transformácia na nízko emisného hospodárstva. Okrem toho sa ukazuje, že najnovšie modely Tesly predstavujú tiež najvyššiu kvalitu, akú zrejme možno momentálne na trhu s elektromobilmi získať.

Tesla sa už začiatkom januára stala najhodnotnejšou americkou automobilkou histórie. V tej dobe sa jedna akcia obchodovala tesne pod hranicou 500 dolárov. Trhová hodnota firmy vtedy prekročila 83 miliárd dolárov, a prekonala tak doterajší historický rekord automobilky Ford, ktorý držala od roku 1999.