Warren-Buffett-3

Miliardár Warren Buffett vybral svojho nástupcu na čelo Berkshire Hathaway

Šiesty najbohatší človek planéty konečne rozptýlil dohady o tom, kto ho raz vystrieda na čele jeho investičného impéria Berkshire Hathaway. Za nástupcu si vybral doterajšieho viceprezidenta celej skupiny.

„Vedenie sa zhodlo, že ak by sa so mnou dnes večer niečo stalo, bol by to Greg, kto by ma hneď zajtra vystriedal,“ povedal podľa televíznej stanice CNBC miliardár Warren Buffett. Mal tým na mysli doterajšieho viceprezidenta investičnej skupiny Berkshire Hathaway Grega Abela. 58-ročný Abel mal v Berkshire na starosti napríklad energetický biznis. Z dcérskej spoločnosti Berkshire Hathaway Energy vytvoril jedného z najväčších dodávateľov elektriny v USA.

Mnoho analytikov a investorov Abela ako nástupcu Buffetta na pozícii výkonného riaditeľa celej skupiny favorizovalo a tiež Buffettovo rozhodnutie kvituje. V hre bol ešte 69-ročný Ajit Jain, ďalší z viceprezidentov spoločnosti. Podľa analytikov však v prospech Abela hovoril jeho nižší vek.

Hoci Buffett má tri deti, jeho najstarší syn Howard Graham Buffett sa podľa očakávaní stane „iba“ nevýkonným riaditeľom Berkshire Hathaway. Hlavnými investičnými riaditeľmi skupiny sa následne pravdepodobne stanú súčasní investiční manažéri Todd Combs a Ted Weschler.