EU, Európa, Európská unie

Európske akcie reagovali na dáta o vývoji ekonomiky eurozóny rozpačito

Paneurópsky index STOXX 600 zaznamenal počas posledného aprílového obchodného dňa nepatrný pokles. Pozitívne finančné výsledky firemného sektoru prebila správa o ekonomickom poklese eurozóny, ktorý bol mierne hlbší, než sa očakávalo.

Obchodovanie v Európe začalo posledný aprílový deň optimisticky. Index STOXX 600 posilňoval a viezol sa na vlne pozitívnych správ prichádzajúcich z firemného sektora. Začala totiž výsledková sezóna, keď firmy oznamujú svoje finančné dáta za prvý tohtoročný kvartál.

Počas dňa sa nálada investorov otočila s tým, ako Eurostat zverejnil prvé odhady vývoja hrubého domáceho produktu v eurozóne a Európskej únii. Ekonomika oboch integračných celkov vstúpila technicky do ďalšej recesie, keď medziročne prepadla o 1,8 a 1,7 percenta.

Investorom zrejme najväčšie prekvapenie pripravil vývoj hrubého domáceho produktu v Nemecku, ktorý medziročne klesol o 3 percentá. Trh pritom počítal zhruba s polovičným prepadom. Pozitívne prekvapenie naopak prišlo z Francúzska, ktorého hospodárstvo medziročne vzrástlo o 1,5 percenta. Akcie však na tieto rozporuplné správy zareagovali mierne negatívne, keď index STOXX 600 uzavrel o 0,3-percentným poklesom. V apríly však bezmála narástol o dve percentá.