Mieri zlato k historickému rekordu?

Zlato pokorilo hranicu 1700 dolárov za trójsku uncu. Má tak na dosah absolútny historický rekord z augusta 2011, kedy sa obchodovalo za 1830 dolárov. Niektoré predpovede hovoria o skorom prekonaní dvojtisícovej hranice.

A cena žltého kovu by sa ani na dvoch tisícoch dolárov za trójsku uncu nemusela zastaviť. Podľa analytikov Bank of America Merrill Lynch sa trójska unca zlata môže koncom budúceho roka predávať aj za tritisíc dolárov. Takému optimizmu vytvára živnú pôdu začínajúca hospodárska kríza, ktorá pomaly, ale isto, štartuje koronavírusová pandémia.

História totiž ukazuje, že cena zlata rastie vždy, keď sa v reálnej ekonomike stupňuje neistota alebo keď centrálne banky extrémne uvoľňujú menovú politiku. A prakticky všetky centrálne banky v ekonomicky rozvinutých častiach sveta už dali dôrazne najavo, že sú pripravené peniaze do hospodárstva pumpovať skutočne vo veľkom. Spolu s fiškálnymi stimuláciami vlád pôjde o bilióny dolárov.

Cena zlata za posledných dvadsať rokov vzrástla približne deväť krát. Nič na tom nezmenil ani jej pokles počas roka 2016, keď najmä americký Federálny rezervný systém začal uťahovať svoju menovú politiku. Vtedy sa zlato odrazilo od dna okolo tisíc dolárov za trójsku uncu. Za tento rok spevnilo zhruba o pätinu. Zatiaľ.