robert fico

Rozpočtový schodok Slovenska vlani stúpol takmer o 70 percent na 7,68 miliardy eur

Schodok štátneho rozpočtu Slovenska sa vlani medziročne zvýšil takmer o 70 percent bezmála na 7,68 miliardy eur, oproti plánu bol však o osem percent nižší. Rozpočtové výdavky rástli rýchlejšie ako príjmy. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo financií. Súčasná slovenská vláda premiéra Roberta Fica, ktorá nastúpila do úradu vlani v októbri, naplánovala na tento rok deficit rozpočtu približne na 7,62 miliardy eur.

Vyššie príjmy aj výdavky

Príjmy slovenského rozpočtu vlani stúpli oproti predchádzajúcemu roku o 24,5 percenta. Výdavky sa zvýšili o tretinu. Bilanciu ovplyvnilo okrem iného čerpanie peňazí z európskych fondov a únijného fondu obnovy, rovnako ako proti plánu jedenásťnásobne vyššej dotácie pre štátnu Sociálnu poisťovňu, ktorá napríklad vypláca dôchodky a ďalšie dávky zo sociálneho poistenia.

Vlani sa v krajine mimoriadne zvyšovali dôchodky a Ficova vláda presadila vyplatenie jednorazového príspevku príjemcom penzií. Sociálna poisťovňa dostala od štátu 1,16 miliardy eur.

Slovenský štátny rozpočet vlani na rozdiel od roku 2022 obsahoval aj rezervu 3,5 miliardy eur na kompenzácie vysokých cien energií. V kompenzáciách v záujme udržania cien elektrickej energie, zemného plynu a tepla pre domácnosti pokračuje aj terajšia slovenská vláda, ktorá na to vyčlenila 1,25 miliardy eur.

Pokles HDP

Ficova vláda vlani presadila konsolidačný balíček, od ktorého si v tomto roku sľubuje dodatočné príjmy štátu zhruba 1,5 miliardy eur. Podiel deficitu verejných financií na výkone ekonomiky by tento rok podľa schváleného rozpočtu mal klesnúť na 5,97 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z vlani očakávaných 6,52 percenta HDP. Analytici aj nezávislá rozpočtová rada už skôr upozornili, že tento pokles vláda dosiahla len vďaka účtovnému triku, pretože časť kompenzácií vysokých cien energií z peňazí európskych fondov chce započítať až do tohto roku, hoci príslušné výdavky sa vzťahovali k roku 2023.

zdroj: ČTK