wire, kabel, med, nalezisko

Meď bude zlacňovať. Darí sa zvyšovať jej ponuku na trhu a slabne dopyt

Cena medi má podľa analytikov pokračovať vo svojom poklese. Môže za to jednak opadnutie dopytu zo strany špekulantov, jednak rastúca ponuka tohto kovu na trhu. Záujem o meď tlmí tiež obavy z nového nástupu epidémie.

Kým ešte v máji sa meď na globálnych trhoch obchodovala za viac ako 10 700 dolárov za tonu, teraz je jej cena asi o desatinu nižšia. Za zlacnením jedného z kľúčových kovov pre priemysel a najmä výrobu elektromobilov stojí niekoľko faktorov. Jednak postupne slabne dopyt zo strany investorov, ktorí na komoditu stavili práve s ohľadom na očakávaný rozmach elektromobility.

S tým idú ruka v ruke silnejúce obavy z nástupu ďalšej vlny epidémie koronavírusu, ktorá by mohla viesť k útlmu priemyselnej výroby, a teda poklesu dopytu po medi. A v neposlednom rade sa tiež zvyšuje ponuka na trhu.

Podľa viac ako dvoch desiatok analytikov oslovených agentúrou Reuters sa priemerná cena medi v poslednom tohtoročnom štvrťroku zníži na 9 000 dolárov za tonu, čo je o ďalších asi osem percent nižšie oproti súčasným úrovniam. Aj napriek tomu by však meď stála asi o tretinu viac ako v rovnakom období minulého roka.