káva, cena kávy, Brazílie

Káva na svetových trhoch prudko zdražuje. Chladné počasie ohrozuje úrodu v Brazílii

Cena kávy neprestáva rásť. Kým v uplynulom týždni káva zdražela takmer o pätinu, začiatkom tohto týždňa pridala ďalších desať percent. Hrozí totiž zníženie globálnej ponuky kávy na trhu v dôsledku nezvyčajne chladného počasia v Brazílii.

V Brazílii totiž v uplynulom týždni udreli mrazy, ktoré zasiahli pomerne veľkú rozlohu kávových plantáží a poškodili ich značnú časť. Je teda veľmi pravdepodobné, že tohtoročná úroda kávy v krajine jej najväčšieho svetového producenta bude mizerná.

Prvé odhady totiž hovoria až o 200 tisícoch hektárov, ktoré boli poškodené mrazom. To predstavuje asi 11 percent celkovej rozlohy, na ktorých sa káva v Brazílii pestuje. Trh by tak mohol prísť asi o 330 až 540 tisíc ton kávy. Pôvodný odhad bol asi o dve tretiny nižší.

Svetové trhy na udalosti ihneď zareagovali. Futures na odrodu arabica v pondelok vyleteli na 2,152 dolára za libru, čo je najvyššia úroveň od októbra 2014. Ich cena sa od konca júna zvýšila už o viac ako 35 percent. To v kombinácii s nedostatočnou prepravnou kapacitou v námornej doprave bude znamenať aj zvýšenie ceny kávy pre spotrebiteľov prakticky v celom svete.