Vodík je pravdepodobne strategickou energetickou komoditou budúcnosti. Zatiaľ najväčším problémom je jeho získavanie. Štáty preto riešia spôsob, ako ho vyrábať zmysluplne a hlavne ekologicky. India predstavila plán, ako zelený vodík produkovať vo veľkom.

Indické akcie vytvorili historický rekord. Paradoxne im pomohol aj slabší trh práce v USA

Akcie v Bombaji vystúpili na začiatku nového obchodného týždňa na svoje historické maximá. A to predovšetkým vďaka rastu domáceho priemyselného sektora, ale aj správam z amerického trhu práce. Posilnila tiež burza v Tokiu.

Súhrnný index bombajskej burzy, najväčšieho akciového trhu v Indii, v pondelok posilnil o 0,44 percenta na necelých 17 400 bodov. Vystúpal tak na svoje historické maximum. Indickým akciám pomohol nahor rast najmä veľkých priemyselných firiem. Akcie Reliance Industries posilnili o 2,4 a Hindalco Industries o 1,8 percenta.

Určitú zásluhu na posilnenie indických akcií mala tiež piatková správa z amerického trhu práce. Hoci čísla za august boli horšie, než sa očakávalo, investori ich vlastne privítali. Vzrástla totiž nádej, že americká centrálna banka odloží svoj zámer postupne sprísňovať menovú politiku, čo hrá do karát finančným trhom.

Mimoriadne vydarený štart do nového týždňa za sebou majú aj akcie v Tokiu. Index Nikkei vystrelil takmer o štyri percentá po tom, čo súčasný japonský premiér Jošihide Suga v piatok oznámil, že na konci septembra rezignuje na svoj post. Akcie v ďalšom priebehu pondelka svoj rast tlmili a nakoniec spevnili o necelé dve percentá.