Libra sa spamätala z viac ako dvojmesačného minima

Britská libra sa počas pondelkového obchodovania odrazila od dna, keď si minulý týždeň siahla voči doláru na najnižšiu úroveň za posledného 2,5 mesiaca.

Ešte na prelome januára a februára stála jedna britská libra 1,32 amerického dolára. Lenže, počas prvej februárových dní začala klesať až pod 1,29 dolára za libru. Najväčší pád pritom prišiel minulý týždeň, kedy libra voči doláru stratila bezmála 2,5 percenta. Išlo tak o najväčší týždenný pokles libry za posledných sedem týždňov.

Na libru totiž dopadala neistota týkajúca sa rokovaní o budúcich vzťahoch s Európskou úniou. Dohoda má byť pritom hotová do konca tohto roka, kedy vyprší prechodné obdobie pre Veľkú Britániu, ktorá ku koncu januára oficiálne opustila Európsku úniu. V pondelok však trhy upokojila správa, podľa ktorej rokovania konečne začali. Libra reagovala posilnením o 0,6 percenta.

Európska komisia totiž predstavila návrh smerníc, na základe ktorých by sa Únia a Spojené kráľovstvo mali dohodnúť napríklad o budúcom usporiadaní vzájomného obchodu, justície, bezpečnosti, zahraničnej politiky alebo účasti Veľkej Británie v únijných programoch. Teraz sa k nim vyjadria britskí vyjednávači.