Donald Trump predložil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok

Výdavky federálneho rozpočtu sú navrhnuté vo výške 4,8 bilióna dolárov. Posilní výdavky na obranu i proti migračné opatrenia. Zníži sa rozpočet pre sociálnu politiku.

Armádne výdavky majú stúpnuť o tri desatiny percenta na viac ako 740 miliárd dolárov. Viac peňazí chce vláda tiež na pomoc vojnovým veteránom. Donald Trump tiež Kongres žiada o dodatočné dve miliardy dolárov na výstavbu múru na hraniciach s Mexikom alebo navýšenie na 15,6 miliardy dolárov  na ochranu hraníc. Ďalších bezmála desať miliárd by malo ísť na ďalšie proti migračné opatrenia, čo predstavuje medziročný nárast takmer o štvrtinu.

Na druhej strane Trump plánuje drastické škrty v oblasti výdavkov na sociálnu politiku. Program sociálneho zabezpečenia, z ktorého je mimo iného financovaná pomoc znevýhodneným pracovníkom, bude pravdepodobne skrátený o desať miliárd dolárov. Rovnakú čiastku chcel totiž americký prezident na sociálnej oblasti ušetriť už vlani. Donald Trump však už na svojom twitterovom účte podobné informácie dementoval s tým, že sociálne zabezpečenie je ohrozené jedine demokratmi, ktorí sa podľa neho snažia presadiť opatrenia, ktoré by zničili „našu veľkú ekonomiku“.