Kryptomenové start-upy narážajú v Holandsku na tvrdú reguláciu

Od januára bude platiť nová európska smernica proti praniu špinavých peňazí. Holandsko ide nad jej rámec. To podľa kritikov môže zlikvidovať rozvíjajúce sa technologické start-upy spojené s kryptomenami.

Nová smernica Európskej únie známa ako AMLD5 (Anti-Money Laundering Directive 5). Na jej základe by mali členské štáty účinnejšie postupovať v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Lenže holandské ministerstvo financií aj tamojšia centrálna banka sa ocitli pod paľbou kritiky za to, že chystajú ďaleko tvrdšiu legislatívu, než po nich európska smernica vyžaduje.

Firmy, medzi ktoré patria burzy a vývojári softvéru, hovoria, že úrady narúšajú demokratický proces a snažia sa napraviť minulé zločiny, ktoré nemajú nič spoločné s rozvojom blockchainu. Kritici ministerstvu aj centrálnej banke vyčítajú, že k európskym pravidlám AMLD5 pridávajú dodatky, bez toho, aby prešli štandardnou legislatívnou procedúrou.

Podľa nových pravidiel sa od krypto firiem očakáva, že zaplatia svoje vlastné náklady na dohľad a podstúpia registračný proces. Firmy to považujú za skryté (a nelegálne) licencovanie a dodržiavanie týchto zbytočných pravidiel ich vyjde na obrovské peniaze. Náklady sa odhadujú na 150-tisíc eur ročne, čo vraj bude najmä pre malé start-upy likvidačné.