Akciové trhy na Strednom východe sa ocitli v záujme investorov

Dvadsaťsedem z tridsiatich najlepších egyptských akcií počas uplynulej stredy posilňovalo. Nervozita sa dostavila len do Saudskej Arábie s blížiacim sa termínom pre vyhlásenie upisovacej ceny akcií ťažobnej spoločnosti Saudi Aramco.

Egyptské blue chips boli hlavným ťahúňom akciových trhov na Strednom východe. Záujem o ne mali najmä zahraniční investori, ktorí využívali predajné nálady lokálnyych investorov. Dobrá nálada sa z egyptskej burzy presunula aj do ďalších krajín z oblasti Perzského zálivu. Jednou z hlavných príčin bol rast ceny ropy. Tá zdražela takmer o dve percentá v očakávaní, že organizácia OPEC a jej spojenci rozšíria obmedzenia ťažby.

Najlepšie egyptské akcie počas jediného dňa posilnili o 1,2 percenta po tom, čo od začiatku tohto týždňa dva dni po sebe strácali. Index Katarskej burzy pridal necelé percento, o šesť desatín posilnila burza v Dubaji. A to hlavne vďaka banke Emirates NBD, ktorá pridala 2,6 percenta.

Jediná burza, ktorá si pripísala v krajinách okolo Perzského zálivu pokles, bola saudskoarabská. Celkovo oslabila o dve desatiny percenta. Hlavnou príčinou je očakávané oznámenie upisovacej ceny akcií ťažobnej spoločnosti Saudi Aramco, ktorá by mala na burzu vstúpiť okolo 12. decembra. Investori sa do tej doby budú pravdepodobne držať späť, aby si ujasnili, koľko peňazí vlastne majú mať pre potenciálnu investíciu do akcií Saudi Aramco v zálohe.

 

Zdroj: CETA

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.