Krajiny skupiny OPEC predĺžili obmedzenia ťažby ropy o ďalší mesiac

Skupina krajín, ktoré vystupujú pod označením OPEC +, sa dohodli, že obmedzenie ťažby ropy v objeme takmer desiatich miliónov barelov denne predĺžia až do konca júla. Je to o mesiac dlhšie, než bol pôvodný zámer.

Tento krok cez víkend posvätili ministri ropného kartelu OPEC a jeho spojencov na čele s Ruskom. Dôvod je naporúdzi: kvôli pandémii koronavírusu a následným protiepidemickým opatreniam rapídne klesol dopyt po rope a s ňou aj jej cena. Pôvodné obmedzenia ťažby mali skončiť na konci júna, ale členovia skupiny OPEC + stále nie sú spokojní s tým, ako sa trh s ropou vyvíja. Pritom cena ropy typu brent už prekonala hranicu štyridsiatich dolárov za barel, a je tak na dvojnásobnej úrovni než pred mesiacom a pol.

Podľa zástupcov krajín skupiny OPEC + totiž stále hrozí nebezpečenstvo, že sa cena ropy opäť zníži, napriek tomu, že jednotlivé krajiny už karanténu postupne rušia. Najväčšie obavy sa týkajú objemu nahromadených zásob ropy, ktoré môžu spôsobiť prechodný previs ponuky, čo by práve cenu ropy zrazilo dolu. Či je predĺženie obmedzenia ťažby konečné, nie je vôbec isté. Už teraz sa objavujú hlasy, že by znížená ťažba mohla pretrvať až do konca augusta, alebo dokonca do záveru tohto roka. Bude záležať na vývoji globálneho ropného trhu.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.