globálne dodávateľské reťazce, covid-19

Koronavírus opäť narúša globálne dodávateľské reťazce

Priemyselné firmy po celom svete sa začínajú opäť dostávať do problémov kvôli koronavírusu. Šírenie varianty delta narušuje dodávateľské reťazce. Problémy ešte stupňujú nedávne záplavy v Nemecku a centrálnej Číne.

Sotva sa svetové hospodárstvo oklepalo z pomerne hlbokej ekonomickej krízy vyvolanej pandémiou koronavírusu, musí čeliť novým ťažkostiam. Šírenie varianty delta najmä v regióne juhovýchodnej Ázie začína dopadať na tamojšie priemyselné firmy. Automobilka Toyota napríklad ohlásila zastavenie výroby vo svojich továrňach v Thajsku a niektorých prevádzkach v Japonsku. Dôvodom je narušenie dodávok nenahraditeľných komponentov.

Situáciu sťažujú aj nedávne obrie záplavy v Nemecku alebo centrálnej Číne. V Nemecku sa zatiaľ len oneskorujú dodávky niektorých druhov tovaru, vyčíňanie živlov v Číne má dosah o niečo väčší. Problémy spôsobuje tiež obmedzená kapacita námornej prepravy, ktorá stále nestíha uspokojiť rastúci dopyt po tovare, ale aj niektorých vstupných komoditách. Zahltené sú prístavy predovšetkým v juhovýchodnej Ázii na čele s Čínou.

Popri tom stále trvá celosvetový nedostatok čipov, ktorému čelí hlavne automobilový priemysel. Problém sa ale podľa expertov skôr či neskôr dotkne produkcie inteligentných telefónov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.