aerolinky v USA

Aerolinky v USA sa vracajú na oblohu. American a Southwest vykázali štvrťročný zisk

Letecké spoločnosti v Spojených štátoch ožívajú. Spoločnosti American Airlines a Southwest Airlines pocítili v druhom štvrťroku návrat zákazníkov a rast dopytu po leteckej doprave. Na predcovidovej úrovni však ešte strácajú.

American Airlines a Southwest Airlines vykázali za druhý tohtoročný štvrťrok zisk, k čomu im pomohla ako štátne finančné injekcie, tak zvýšenie počtu predaných leteniek. American zarobili 19 miliónov dolárov (pred rokom mali stratu cez 2 miliardy), Southwest 348 miliónov.

Tržby American medziročne stúpli o 361 percent na takmer 7,5 miliardy dolárov a od apríla do júna prepravili 44 miliónov pasažierov. Päťkrát viac než pred rokom. „Sme ešte len napoly cesty k úplnému uzdraveniu,“ povedal pri príležitosti oznamovania štvrťročných výsledkov Doug Parker, výkonný riaditeľ American Airlines. Parker tiež predstavil plán na splatenie dlhov American v objeme 15 miliárd dolárov do roku 2025.

Obe spomínané aerolinky sa ale stretávajú s novým problémom. Nedarí sa im zohnať personál, aby mohli obnoviť svoju sieť tak rýchlo, ako by si predstavovali. Dokonca kvôli tomu museli zrušiť aj niekoľko letov. Veria ale, že sa situácia zlepší.