bitcoin, kryptomena

Bitcoin sa cez víkend znovu pozrel nad 40 tisíc dolárov

Najstaršiu a najrozšírenejšiu kryptomenu ťahal cez víkend hore záujem najmä zo strany inštitucionálnych investorov. K historickému maximu sa Bitcoin priblížil na zhruba 1300 dolárov. V nedeľu však svoje predchádzajúce zisky postupne strácal.

Bitcoin začal výraznejšie rásť od začiatku februára. Predchádzajúci vývoj pripomínal skôr hľadanie dolnej psychologickej hranice, od ktorej by sa Bitcoin mohol odraziť nahor. Ukázalo sa, že týmto lokálnym minimom je cena mierne pod 30 tisíc dolárov, kam sa kryptomena dostala v poslednej januárovej dekáde hneď dvakrát.

Investori totiž chvíľu hľadali alternatívy, ktoré by z krátkodobého pohľadu zabezpečovali vyššiu mieru zhodnotenia ako Bitcoin, ktorý, zdá sa, zrejme našiel aj svoj doterajší strop. Alebo skôr mantinely, v ktorých sa jeho cena pohybuje.

V sobotu však prišiel silný nákupný impulz, ktorý cenu Bitcoinu vyhnal opäť nad 40 tisíc dolárov. V sobotu pred polnocou stredoeurópskeho času cena kulminovala na úrovni 40 423 dolárov. Krátko potom sa však začala vytrvalo znižovať až pod 38 tisíc. Za rastom podľa analytikov stáli inštitucionálni investori, ktorí dočasne vyhnali cenu nahor. V ďalších dňoch je pravdepodobný skôr takzvaný „bočný“ posun ceny.