Americké akcie môžu zažiť najväčšie rally v histórii, až pandémia skončí

Podľa niektorých analytikov je súčasná nízka úroveň akciových indexov najmä na amerických burzách len dočasná. A až pandémia koronavírusu skončí, môžeme sa tešiť na najväčšiu akciovú rally v histórii.

Pre toto presvedčenie vraj existuje hneď niekoľko dôvodov, či už ide o nízku atraktivitu alternatívnych aktív alebo silný impulz, ktorý na trhy vyslal Federálny rezervný systém. Najprv je potrebné si uvedomiť, že akcie a dlhopisy sú konkurenčné aktíva. Ak Fed udrží úrokové sadzby nízko, očakávaný výnos pri dlhopisoch bude nižší ako u akcií.

História nás tiež učí, že keď centrálne banky zväčšujú objem svojich bilancií, teda zväčšujú objem peňazí vydaných do obehu, nemalá časť z nich mieri na akciové trhy, kde podporujú dopyt. Výsledkom je rast ceny akcií. A objem bilancie Fedu sa má zväčšiť podľa odhadov na 6 až 8 biliónov dolárov. Analytici tiež predpokladajú, že čoskoro po skončení pandémie sa z akciových trhov vytratí medvedia nálada, v dôsledku čoho bude ďalej silnieť nákupná horúčka.

V neposlednom rade je potrebné vziať do úvahy, že spotrebné výdavky domácností tvorí až 70 percent amerického HDP. Akonáhle teda vláda uvoľní svoje reštrikcie, ľudia opäť začnú míňať, čo sa prejaví v raste ziskovosti spoločností, a teda posilnenia ich akcií. A konečne by svoju úlohu mohli zohrať aj seniori, ktorí budú nemalú časť svojich úspor umiestňovať do akcií, pri ktorých budú očakávať vyšší výnos než napríklad u vládnych dlhopisov.