plynovod

Globálny dopyt po skvapalnenom zemnom plyne sa do dvadsiatich rokov takmer zdvojnásobí

Podľa ťažobnej spoločnosti Royal Dutch Shell môžeme očakávať, že globálny dopyt po skvapalnenom zemnom plyne vzrastie do roku 2040 na dvojnásobok súčasnej úrovne. Motorom rastu bude najmä Ázia na čele s Čínou a Indiou.

V minulom roku dosiahla celosvetový dopyt po skvapalnenom zemnom plyne 360 ​​miliónov ton, čo bolo nepatrne viac ako v roku 2019. Podľa výhľadu ťažobnej spoločnosti Royal Dutch Shell by sa dopyt po tejto surovine mohol do dvadsiatich rokov vyšplhať až na 700 miliónov ton.

Najväčším ťahúňom dopytu má byť Ázia, na ktorú podľa predpovede pripadnú až tri štvrtiny z globálneho rastu. Dôvodom bude najmä fakt, že domáca ponuka v týchto krajinách bude klesať, a tiež to, že sa oba spomínané štáty budú pomocou LNG snažiť nahradiť energetické zdroje s vysokými emisiami oxidu uhličitého.

Čína chce totiž byť do roku 2060 uhlíkovo neutrálnou krajinou, čo sa jej podľa vlastných odhadov bez využitia skvapalneného zemného plynu nepodarí splniť. Z podobných dôvodov sa dá očakávať rast dopytu po LNG tiež v Indii. Druhá najľudnatejšia krajina sveta vlani zvýšila import LNG o 11 percent, keď sa snažila využiť mimoriadne nízke ceny suroviny na globálnom trhu.