Jerome Powell: Fed je pripravený tvrdo zakročiť proti budúcej recesii

Šéf Federálneho rezervného systému dal v americkom Senáte jasne najavo, že je pripravený budúcej recesii čeliť masívnym uvoľnením menovej politiky.

Jerome Powell počas svojho vypočutia pred Bankovým výborom amerického Senátu uviedol, že Federálny rezervný systém má pre boj s recesiou prakticky len dva nástroje: nákup štátnych dlhopisov čiže kvantitatívne uvoľňovanie a jasná komunikácie s trhmi o svojej úrokovej politike. „Budeme týchto nástrojov využívať. A som presvedčený, že ich využijeme agresívne, ak to bude potrebné, „povedal okrem iného Powell.

Americká centrálna banka sa doteraz spoliehala predovšetkým na razantné znižovanie úrokových sadzieb ako efektívneho nástroja na boj s ekonomickou recesiou. Nebolo vôbec výnimkou, keď sa počas krátkej doby znížila až o päť percentuálnych bodov. Lenže v súčasnosti je niečo také nemysliteľné, lebo aktuálne sadzby sa pohybujú v rozmedzí 1,5 až 1,75 percenta. „Pre zníženie nemáme dostatočný priestor,“ povedal Powell.

Ak by sa úrokové sadzby Fedu dostali blízko nule, museli by centrálni bankári zrejme použiť rovnaké nástroje ako počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009. Teda nákupy vládnych dlhopisov a dopredu hľadiaca komunikáciu o svojej úrokovej politike.