bitcoin, kryptomena

Je nepravdepodobné, že by bol dolár nahradený Bitcoinom, myslí Marc Chandler

Podľa jedného najuznávanejších globálnych expertov na meny je veľmi nepravdepodobné, že by bol dolár čoby rezervná mena v dohľadnej dobe nahradený Bitcoinom.

Najväčšou poistkou pre zotrvanie dolára v pozícii najvýznamnejšej rezervnej meny sveta sú americké vládne dlhopisy. Podľa Marca Chandlera je totiž tento cenný papier najrozšírenejší a najtransparentnejší vládny dlhopis na celom svete. „Neviem si predstaviť, ako by mohol byť dolár z tejto pozície vykorenený Bitcoinom,“ uviedol v interview pre portál Coindesk.com.

Dolár užíva výsady meny, ktorú významné svetové centrálne banky používajú ako aktívum pre uloženie svojich devízových rezerv. Dolár je tiež jedna z najpoužívanejších mien v medzinárodnom obchode alebo na financovanie medzinárodných tokov kapitálu. Hoci americký dolár už nie je takmer päťdesiat rokov krytý zlatom ani iným drahým kovom, mnoho investorov na neho nazerá, ako keby bol prinajmenšom rovnako kvalitným aktívom z hľadiska uchovanie hodnoty ako zlato. A to aj napriek mimoriadne uvoľnenej menovej politike Federálneho rezervného systému alebo faktu, že sa dolár aktuálne nachádza voči euru skôr na slabších úrovniach. Podľa Chandlera to jeho názor na dolár nemení.