Bitcoin, kryptomeny

Je Bitcoin späť? Niekto do neho investoval vyše 1,5 miliardy dolárov a pohol kurzom

Najstaršia a najrozšírenejšia kryptomena počas uplynulého týždňa posilnila zhruba o osem tisíc dolárov, čo predstavuje viac ako 16 percent. Bitcoin sa tak, zdá sa, nadobro spamätal z dopadu tvrdých čínskych reštrikcií.

Podľa portálu Coindesk.com Bitcoin za svoje masívne posilnenie vďačí okrem iného obrej investícii vo výške 1,6 miliardy dolárov, ktorá prišla v polovici minulého týždňa. Počas stredy totiž Bitcoin získal skoro päť tisíc dolárov, čo sa rovná rastu približne o desatinu. Spomínaných 1,6 miliardy dolárov vychýlilo denný objem obchodov výrazne nad priemer.

A treba dodať, že od stredy až do nedele sa kurz Bitcoinu pohyboval stabilne okolo 55 tisíc dolárov. Pritom ešte pred necelým mesiacom zápasil o udržanie 40-tisícovej hranici. Znamená to však, že Bitcoin je späť a že sa skutočne nadobro spamätal z tvrdej čínskej reštrikcie v podobe de fakto zákazu obchodovania s kryptomenou?

Ťažko povedať. Isté ale je, že Bitcoin skôr či neskôr čaká ďalšia veľká skúška odolnosti. Tá príde v okamihu, keď americká centrálna banka oznámi sprísňovanie svojej menovej politiky. A podľa niektorých signálov by sa tak mohlo stať ešte do konca tohto roka.