Ropa a zemný plyn

Izrael má plán na zdvojnásobenie vývozu zemného plynu do Egypta

Plynovod, ktorý by viedol pod morskou hladinou, by mohol zdvojnásobiť objem vývozu zemného plynu z Izraela do Egyptu. Tam by sa zkapalňoval a exportoval ďalej do Európy či Ázie. Plán predstavil izraelský minister energetiky Yuval Steinitz.

Izrael začal zemný plyn do Egypta vyviaže v minulom roku prostredníctvom existujúceho plynovodu, ktorý vedie cez Sinajský polostrov. Egypt a Izrael sa ale nedávno dohodli, že sa prepojí druhým plynovodom, ktorý by mal do terminálov Idku a Damietta surovinu dopravovať z plynového poľa Leviathan.

To sa nachádza v Stredozemnom mori asi 130 kilometrov od izraelského pobrežia. Leviathan zásobuje ako izraelský trh, tak časť plynu dodáva do Jordánska a tiež do Egypta. Ak by sa však vybudoval ďalšie plynovod, export izraelského plynu do Egyptu by sa mohol až zdvojnásobiť. Uviedol to izraelský minister energetiky Yuval Steinitz počas rokovania na East Mediterranean Gas Forum, ktoré organizovala Káhira.

Výstavba nového plynovodu by podľa Steinitza mala trvať jeden až dva roky a ročne by mohol prepraviť okolo 10 miliónov metrov kubických zemného plynu. „V budúcnosti by to ale mohlo byť viac,“ povedal Steinitz. Uviedol tiež, že plyn, ktorý by sa zkapalňoval v egyptských rafinériách by mohol zásobovať Európu najmenej 15 rokov a záujem o neho by mohla mať aj India.