japan-4141578_1280

Ázie na hojdačke. Šanghaj, Hongkong aj Tokio začali nový týždeň poklesom

Významné akciové burzy v Ázii na začiatku nového obchodného týždňa oslabovali. Šanghajská burza stratila viac ako dve percentá, nasledovaná Hongkongom, Soulom a Tokiom.

Súhrnný index burzy v Šanghaji stratil v pondelok 2,3 percenta. Index mapujúci vývoj takzvaných blue chips dokonca oslabil o 3,5 percenta, čo je najhlbší denný prepad od vlaňajšieho júla. Najviac oslaboval segment zdravotníckych firiem a spotrebiteľský sektor. Ich akcie prepadli v rozmedzí piatich až šiestich percent. Nasledovali energetické tituly približne s päťpercentným poklesom.

Hlavnou príčinou sú opätovné obavy o sprísnenie hospodárskej politiky. Na vlne obáv sa zviezla aj burza v Hongkongu, ktorá oslabila (merané indexom Hang Seng) o necelé dve percentá. Padali predovšetkým technologické tituly, ktoré strácali vyše šesť percent.

Oslabovali tak akcie v Soule, kde index Kospi stratil rovné percento svojej hodnoty. Tokijský index Nikkei odpísal necelé pol percento. Soul a Tokio tlačil nadol úspech amerického fiškálneho balíčka a nárast úrokových sadzieb tamojších vládnych dlhopisov. Investori tak reštrukturalizovali svoje portfólio smerom k americkému doláru.