Indonézia, Indonesia

Indonézia obmedzuje export surovín. Chce prilákať investície a vytvárať pracovné miesta

Už dosť bolo vývozu priemyselných komodít ako nikel, meď alebo cín. Indonézia sa chce najnovšie sústrediť na spracovanie dôležitých vstupov doma a exportovať do zahraničia vyššiu pridanú hodnotu.

Obmedzenie exportu surovín majú ísť ruka v ruke s lákaním zahraničných investícií, vďaka ktorým budú v Indonézii vznikať nové pracovné miesta v spracovateľskom priemysle. Krajina s viac ako štvrť miliardou obyvateľov tak chce zabrániť úniku pridanej hodnoty zo zeme, ku ktorému dochádza kvôli vývozu najrôznejších komodít, bez toho, aby doma prešli väčším spracovaním.

Nová stratégia priemyselnej politiky so zameraním na lákanie zahraničného kapitálu by mala byť predstavená najneskôr v budúcom roku. „Nebuďte prekvapení. Zákaz vývozu niklu sme mali už skôr. V budúcom roku môžeme zastaviť export bauxitu a na rad môžu prísť aj ďalšie zákazy, „uviedol podľa agentúry Reuters indonézsky prezident Joko Widodo v rozhovore pre miestne médiá.

Do úvahy pripadá aj zákaz vývozu surového palmového oleja, ktorého je Indonézia najväčším svetovým exportérom. V roku 2020 vyviezla okolo 34 miliónov ton, z čoho bola viac ako pätina v nespracovanej forme.