zara

Inditex vlani zvýšil čistý zisk o 30 percent na rekordných 5,4 miliardy eur

Španielska spoločnosť Inditex, ktorá vlastní značku Zara a ďalšie odevné značky, vlani zvýšila čistý zisk o 30,3 % na rekordných 5,4 mld. eur, uviedla dnes spoločnosť vo svojej správe o výsledkoch hospodárenia. Gigant v sektore cenovo dostupnej módy vsadil na zákazníkov, ktorí sú ochotní míňať viac, a ponúkol lepšie ceny ako konkurenti, napríklad švédsky reťazec H&M. Zisk Inditexu bol v súlade s odhadmi analytikov.

Najväčší

Vo finančnom roku, ktorý sa skončil v januári, sa tržby v obchodoch a na internete zvýšili o 10,4 % na rekordných 35,9 mld. eur. Inditex ako najväčší svetový predajca lacného oblečenia splnil aj odhady analytikov oslovených v prieskume LSEG. Inditex však nesplnil svoju vlastnú prognózu, ktorá v minulom roku počítala s nárastom tržieb o 17,5 %.

Inditex vlani zvýšil svoj náskok pred H&M vďaka schopnosti rýchlejšie získavať módu od blízkych dodávateľov a predávať viac oblečenia za vyššie ceny náročnejším zákazníkom. To pomohlo spoločnosti ochrániť sa pred rýchlym rastom čínskeho konkurenta Shein, uviedla agentúra Reuters.

Inflácia

„Inditex v roku 2023 zvládol to najťažšie – rast a vyrovnávanie sa s infláciou. Podarilo sa jej to vďaka tomu, že má lepšiu ponuku hodnotných produktov ako súperi ako H&M,“ povedal manažér fondu Abante Advisors Jose Ramon Iturriaga. Fond vlastní akcie spoločnosti Inditex. „Nemyslím si, že tento rok bude pre Inditex ťažší,“ dodal.

Akcie spoločnosti krátko po začiatku dnešného obchodovania mierne posilnili. Od začiatku roka si pripísali takmer päť percent.

zdroj: ČTK