zlato, cena zlata, fed

Cena zlata dosiahla po správe o nezamestnanosti nové rekordné maximum

Cena zlata dnes naďalej rástla na nové maximum, keďže správa o nezamestnanosti v USA posilnila očakávania, že americká centrálna banka (Fed) by mohla čoskoro začať znižovať úrokové sadzby. Cena zlata nepretržite rástla už ôsmy deň a je na ceste k najvyššiemu týždňovému percentuálnemu zisku od polovice októbra, informovala agentúra Reuters.

Rekordný rast ceny zlat

Po správe o nezamestnanosti cena zlata s okamžitým dodaním vzrástla na rekordných 2 185,19 USD za trójsku uncu (31,1 g). Neskôr časť zisku vymazala, ale zostala nad úrovňou 2 170 USD za uncu.

Zlato v utorok začalo svoju rekordnú sériu a prekonalo svoje predchádzajúce maximum z decembra. Dôvodom boli najmä rastúce náznaky ochladzovania cenových tlakov a silnejší dopyt po investíciách považovaných za bezpečné, medzi ktoré patrí aj tento drahý kov.

Vplyv očakávaní Fedu na cenu zlata

„Stále sa domnievame, že zostáva rovnaký základný predpoklad, ktorým je kombinácia očakávaní, že FED ešte v tomto roku zníži sadzby a dolár oslabí,“ povedal obchodník High Ridge Futures David Meger.

Obchodníci po správe o nezamestnanosti zvýšili stávky na približne 30 %, že Fed by mohol začať znižovať úrokové sadzby v máji. Najpravdepodobnejším termínom prvého zníženia však zostáva jún, pričom pravdepodobnosť je tu viac ako 73 %.

Nižšie úrokové sadzby pomáhajú cene zlata, pretože alternatívne investície, ktoré by mohli ponúknuť vyššie výnosy, sú menej atraktívne. Pokles amerických úrokových sadzieb by mohol tiež oslabiť dolár a zlacniť zlato pre neamerických investorov.

Zdroj: čtk